MDF PLOŠČE

MDF (Medium Density Fiberboard) je vrsta inženirske lesne plošče, ki se pogosto uporablja v gradbeništvu, pohištvu in notranji opremi. Plošče so izdelane iz lesenih vlaken, povezanih z lepilom in stisnjene pod visokim tlakom, da se oblikujejo ravne, trdne plošče. MDF je znan po svoji enakomerni gostoti in gladki površini ter ima številne značilnosti in uporabe, ki ga in je priljubljen material v različnih aplikacijah.


MDF ima srednjo gostoto, kar pomeni, da je bolj trden in manj nagnjen k upogibanju ali krčenju v primerjavi z naravnim lesom.


MDF plošča ima zelo gladko in enakomerno površino, ki je idealna za barvanje, lakiranje in je preprosta za uporabo kot osnova za oblogo. Je relativno enostaven material za obdelavo z orodji, kot so žage, brusilke, in rezkalniki.

Plošče imajo manjšo nagnjenost k spreminjanju dimenzij zaradi vlažnosti in temperature v primerjavi s trdim lesom. MDF je na voljo v različnih debelinah, kar omogoča prilagajanje uporabe glede na specifične potrebe projekta. Pogosto je MDF cenovno ugodnejši od trdega lesa in ponuja podobno estetsko privlačen končni videz. Uporablja za izdelavo pohištva, notranje opreme, oblog, vrat, okvirjev za slike, dekorativnih izdelkov, in še veliko več.

Kljub številnim prednostim pa je treba upoštevati, da MDF ni odporen na vlago in se ne sme uporabljati v mokrih okoljih. Prav tako je treba paziti, da se ne poškoduje, saj lahko absorbira vlago in nabrekne, če ni ustrezno zaščiten. Zato je pomembno, da MDF uporabljate v primerih, kjer je izpostavljenost vlagi minimalna.


Plošče MDF so osnova tako za kolekcijo talnih oblog Kaindl kot za laminirane plošče. Tako imenovane plošče srednje gostote se uporabljajo tudi pri izdelavi vrat in oken, izdelavo montažnih hiš ter v pohištveni industriji.

  • Standard: EN 622-5
  • Širina 2070 mm, dolžina 2800-5600 mm
  • Debelina plošče: 8-28 mm
  • Lastnosti: MDF Standard, HDF
  • Zmogljivost: 500 tisoč m³
Preberi več